Ads 468x60px

ATITUDINE- NATO-ALTERNATIVĂ



                                        
   NATO- nedumerire, atitudine, toleranţă, ocupaţie, sunt doar căteva stări umane provocate de cele patru majuscule, care din start sînt cauzate de nişte emoţii conştiente sau inconştiente, justificate sau nejustificate, contraziceri care ne îndepărtează de esenţa subiectului.  Şi cum noi, cetăţenii Republicii Moldova ,,lenoşi la carte”, dar aprinşi în polemici lipsite de sens, interpretăm de cele mai multe ori greşit atît informaţia, care cu părere de rău este filtrată proruseşte ori idioţeşte de către unii ,,cavaleri” ai ,,cruciadelor libertăţii de exprimare”, ori efortul de a lua o atitudine presupune prea mult efort, şi nu cumva să-l contrazicem pe Dimitrie Cantemir.
 NATO, în Republica Moldova pare a fi un produs agricol pe seama căruia se fac tot felul de speculaţii, eu înţeleg că sîntem o ţară agrară, dar nu totul se poate de cumpărat şi de vîndut cum ne trăsneşte prin cap, subiectul NATO poate fi unul sensibil pentru unii, poate pentru cei care se simt cu musca pe căciulă şi au uitat că Războiul Doi Mondial a fost cîştigat cu preţul cetăţenilor a zeci de state chiar dacă erau uniţi sub un steag, dar şi cu implicarea SUA sau Marea Britanie, cît de americanofob nu aş fi, dar să dăm Caesurului ce e a Caesarului.
  În presă apar deseori articole care combat acţiunile NATO pe teritoriul Republicii Moldova, este ridicol scenariul apocaliptic pe care unii îl ,,pictează”-război, şantajul Rusiei, pierderea teritoriului din parte de est a Nistrului,mai nou, tragedie rămînem fără gaz, dar încă nimeni nu-şi asumă curajul să-i zică Rusiei că dacă nu respectaţi angajamentele asumate la Summitul OSCE din 1999 de la Istanbul, atunci noi chiar aderăm la NATO, si nici de gazul vostru nu avem nevoie (întotdeauna pot fi găsite alternative, chiar dacă se necesită mai multă muncă și insistență, dar noi popurul moldav sîntem unul muncitor).  De fapt politica dusă de Federaţi Rusă la moment este ultima răsuflare, facînd analogie cu un sfîrşit de relaţie dintre un tînăr şi-o tînără unul îl şantajează pe celălat în încercare de mai schimba ceva. 
   Uneori este important de acţionat, indiferent de consecinţe , viaţa merge înainte şi trebuie de identificat alt ,,partener de viaţă”, la moment partenerul favorabil este NATO, dar ca să nu fiu prea radical să păstrăm relaţii bune şi cu ,,foştii”, cel mai important e să existe o atitudine şi o poziţie capabilă să pună la respect şi pe cel care se împotriveşte.
  ATITUDINEA este garantul stabilităţii, securităţii şi respectului, iar marea bătaie de cap este ca anume ea ne lipseşte.
De ce aşa tare se împotrivesc unii unei colaborări progresiste (ex: scăpăm de pesticide care atentează în fiecare zi la securitatea alimentară, sănătate publică, calitate apei potabile, securitate mediului ambiant), ori cei care se împotrivesc, nu doresc decît distrugerea noastră pînă la capăt. Nu bag mîna în foc pentru succesele NATO, şi nici proiectele acestei organizaţii nu trebuie să fie ,,cărţile de căpătîi” pentru cetăţeanul Republcii Moldova, dar totuşi NATO este o alternativă, dă să o ,,gustăm” şi pe asta cu atît mai mult că Proiectul NATO, face parte din marele proiect al globalizării, o ciocnire inevitabilă, iar în ce priveşte securitatea, la moment eforturile trebuie concentrate nu pe gînduri la războie (care este calea mai uşoară de a nu mai fi), dar pe probleme care provoacă zilnic suferinţe oamenilor cauzate de poluarea aerului, apei, solului. Unele proiecte realizate de NATO cu Republica Moldova, demonstrează că esenţa, conceptul de securitate capătă şi alte forme, altele decît cel cu care ne-am obişnuit,zis securitate militară. Astăzi din cauza expansiunii procesului de globalizarea Securitatea este o noţiune largă şi necesită privită ca o atitudine comună a statelor împotriva factorilor care provoacă probleme comune. Şi NATO astăzi nu este numai un bloc politico-militar, care în istorie venea să facă concurență altor organizații militare, nu mai este acea extremă care în raport cu altă extremă trebuiau să producă echilibru, NATO azi  desfășoară activități atît militare, civile, chiar și economice, finanțează proiecte științifice, oferă granturi și traininguri la comaprtimentul Science for Peace and Security (Știință pentru pace și securitate), de ce nu ar putea benficia și Republica Moldova de un asemenea program capabil să ,,dezghețe” domeniile științei și cercetărilor, nu avem oameni dotați?, -AVEM! , doar că azi cei cu ,,ambîț” regresist și sovietițat, îmbolnăviți de melacolia trecutului sunt încă mulți și respiră cu dorințele, visele noastre, respiră cu banii noștri și cu vulnerabilitatea sau insecuritatea noastră. ,,Femeia, pace și securitate” , ,, Moldova fără Pesticide”, reprezintă o serie de acțiuni concrete din proiectele NATO, care din start vizează protecția drepturilor omului: dreptul la un mediu sănătos, dreptul exprimare, egalitatea de șanse, drepturi care țintesc exact în prioritățile secolului XXI-Securitatea Omului (Individului) înseamnă Securitate Colectivă, iar realizarea acestora nu presupune manevre și execiții militare.
     În fine, va fi Republica Moldova membră NATO-posibil, însă mai puțin contează actul final, în primul rînd este mult mai important să luăm Atitudine, să fundamentăm o poziție politică, socială și economică asupra procesului în care dorim să startăm, mai apoi dacă decidem direcția NATO, trebuie să demonstrăm că merităm, și cu ce putem să contibuim și garantăm siguranță cetățeanului Republicii Moldova, ca prin puterea exemplului să semănăm Securitate Colectivă/Securitate Umană, nu e neapărat să ne implicăm în operațiuni militare (Putem urma exmplul Islandei), uneori e suficient de a avea o poziție, o atitudine, un puct de vedere, bine argumentat capabil să convigă pînă și ,,glonțul” și ,,tunul”.

Pentru cei ce fac DRAGOSTE


       Din start  vreau  să menţionez că ideea scrieri acestui articol, care sunt sigur că nu va fi unicul la capitolul ,,nopţi albe”, a apărut, mă ve-ţi crede ori ba, dar va asigur că e adevărat, tocmai în momentul  cînd făceam dragoste. Ca să fie clar accentuez dragoste şi nu sex, fiindcă în opinia mea, doar făcînd dragoste un cuplu, o pereche el şi ea ating culmea absolutului intim, culmea pasiunii sincere.

           Umbra tăcerii
Sub umbra de tren adoarme tăcerea,
Indiferent şi fară milă cu sîngele de fier.
Din dor de mama si de tata îmi pierd puterea,
Iar lacrimi nu mai curg din cer.

În  umbra tăcerii se îmbogăţesc banii,
Zdrobind inimi şi suflete moarte.
Cu Air Haus şi democraţie  zboară anii,
Desparţindu-mă de soră şi frate.

La poalele umbrei tăcerea rugineşte
Sub geamuri cu privirile stinse.
Nici moartea de mult nu mai trăieşte,
Sub rădăcina aşteptării sfîrşise.


 
 

Ploua, scriu şi nu am somn.......






Doar cîteva cuvinte.....

  Doar cîteva rînduri despre ceea ce vorbim des, dar nu înţelegem pînă la capăt, despre ceea ce vedem practic în fiecare seară la ştiri, dar nu observăm cu adevărat esenţa, şi spun toate aceste nu de aceea că eu le înţeleg sau le observ pe toate, spun că undeva într-un fragment din personalitatea mea mai respira celula curajului şi a sentimentului de dragoste pentru ŢARA în care m-am născut şi nu pot să fiu de loc indiferent. Nu pot să fiu  nepăsător la tot ce se petrece în jurul meu şi să zic că totui bine şi frumos, avem un plai mioritic şi bogat în cernoziom ce rodeşte doar dacă îl saturi cu tot felul de îngrăşăminte, că avem oameni buni la suflet şi ospitalieri care îşi duc sărmana existenţă pe spatele semenilor săi, că eu am studii superioare şi că promit să fiu sincer şi incorupt, iar cînd o să ajung să guvernez această ţară am să uit şi cum îi cheamă pe proprii părinţi. Totui bine şi frumos! Transnistria........ nu că sunt încîntat că în ochiul meu se răsfaţă o bîrnă, dar îmi convine, fiindcă doar aşa pot să fiu luat în seamă, să fiu în atenţie, cu un ochi e mai uşor de spălat nişte bani, mai sunt din cînd în cînd mîngîiat pe cap, şi merg înainte.
   Un singur lucru nu mi-e clar dacă tot ne convine, de ce să nu mai obţinem o bîrnă şi la celălalt ochi.......
    Transnistria.... Nu scriu aceste rînduri pentru că aş avea un oarecare interes economic în această parte a Republicii Moldova, dar pentru că aici chiar nu pot să înţeleg, nu că aş avea ceva împotriva României,care la moment la fel cum şi Republica Moldova sunt state independente, suverane, cum pot să duci şedinţe comune de guvern cu un stat vecin, şi să nu încerci să soluţionezi un conflict prin aceeaşi metodă cheie a relaţiilor frumoase. Dacă tot vrem să trăim bine şi frumos păi hai să o facem din plin, făcînd curăţenie în curte şi reparînd gardul împreună cu vecinii.......
  

Lacuri Împuţite de iresponsabilitate


Pe 16 Aprilie 2012, făceam o plimbare la periferiile Făleştiului, cu gîndul şi dorinţa de a mai respira aerul curat şi liniştit şi a admira procesul de înverzire, de reînviere a naturii. Toate bune şi frumoase, pe alocuri chiar plăcute pînă în momentul în care am ajuns pe malurile a două lacuri din apropiarea oraşului care cîndva prezentau interes atît pentru pescuit cît şi pentru scăldat, iar acum sunt sigur că prezintă cel mai real pericol de infecţii şi boli.
    Probabil mulţi, poate că cunosc că oraşul Făleşti este unul din nu puţinele aşezări umane din Republica Moldova unde calitatea apei este de-a dreptul mizerabilă şi bogată în fluor ce afectează grav dantură localnicilor dar prezintă şi alte pericole pentru sănătatea publică, plus aici mai cunoştem şi servicii proaste de asigurare a localităţii cu apă, şi pe lîngă toate acestea s-a mai adăugat o problemă gravă, care poate pune în pericol şi mediul, dacă nu sînt întrprinse măsuri urgente.
   Această problemă este pieirea faunei, îndeosebi a peştelui din lac, care de pe urma îngheţurilor puternice din lunile februarie, dar şi a lipsei de responsabilitate a proprieterilor acestor lacuri, mai bine zis a arendaşilor, locuitorii oraşului Făleşti, îndeosebi copii riscă în timpul apropiat să mai cunoască şi alte neplăceri cauzate de ,,apă” începînd de la boli şi infecţii şi terminînd cu miros oribil şi poluare de mediu, la fel şi posibilitatea îmbolnăvirii animalelor domestice care se alimentează sau folosesc apa din lacuri. Fiind la faţa locului am observat zeci poate chiar sute şi mii de peşti morţi pe malurile acestor lacuri.  De reamintit că un caz mediatizat recent la acelaşi subiect ţine de pierea a circa 140 de tone de peşte dintr-un lac din Satul Năvîrneţ, raionul Făleşti, unde proprietarul cel puţin a luat careva măsuri, însă în cazul lacurile dspre care vorbesc nu se cunoaşte nici o acţiune de eliminare a peştelui pierit.
   Sunt sigur că în ţară mai sunt lacuri în astfel de stare şi care necesită măsuri urgente pentru a stopa nişte procese ecologice negative cu un pericol sporit pentru cetăţeni şi mediu!  
 Oameni Buni, Reacţionaţi!

Nu vreau despartire

Să ma rog eu la toţi sfinţii,
Ca la mine să te-ntorci
Este tot ce mai pot face,
Zile lungi şi triste nopţi.

Sa mă-nec la fundul marii,
Ca în veci să te iubesc
Este tot ce mai pot face,
În ochii tăi şi-n părul creţ.

Să mă nasc din focul veşnic,
Ca etern sa te-ncălzesc
Este tot ce mai pot face,
Tu, femeie, zbor ceresc.

NEBUNIE DE AMOR

Se tulbura  Prutul cu nuferi -ndragostiti
Si-neaca pamintul cu dor infinit.
Se sufoca cerul si norii raniti
De nebunie si amorul cersit.

Cade o stea pe cimpul de lupta
Si arde inimi de dor insetate.
Zboara o pasare cu aripa rupta
Spre negre-amintiri si zari-ntunecate.

Moare un inger cu patimi nebune
Si cade in foc de amorul etern.
O inima crapa la capat de lume
Si singele curge-n adincul infern.

DRAMA

S- a inecat cerul
Cu lacrimi din ochii mei
Ploaie, scirtiit de sentimente
Spala violetul din sufletul meu alb.
Azi a murit cupidon
Cea ars intre cei doi,
Pacat, si-a sacrificat destinul,
Dar oare s-a meritat.
E ger cumplit,
Inimi congelate
Mor la infinit,
De vis neimplinit.

Suferinta

O lacrima de inger
E chipul sfint al tau
Ce cade ca o piatra
In pieptul frint al meu.

Un gind ce scalda luna
Cu vis de dorul tau
E inima ce-ti suna,
Te voi iubi mereu.

Un racnet ce-nfioara
Cu-n dulce sfint fior
Sunt buzele ce zboara
Spre nesfirsit amor

Din cerul rosu cinta
O rugaciune dulce
Si dragostea-mi framinta
Ca un destin pe cruce.

Amorezat

Dacă ar fi să te privesc
Şi în lacrimi să mă scald
Cînd de dor înebunesc
Îngenunchi aş vrea să-ţi cad.

Dacă ar fi să evadez
De pe chipuţi  fericit
Zîmbetul am să-ţi botez
C-un sărut la răsărit.

Dacă ar fi să alerg mereu,
În zori pe trupu-ţi dezgolit
Aş fi puternic ca un zeu,
Şi  cu sufletul călit!